2007/10/31

Ara!

29 juny de 2007

El resultat de les eleccions municipals ha transformat, més del que sembla, el panorama polític del Baix Penedès. Sis dels catorze municipis han canviat d’equip de govern, alguns governats durant molts anys per alcaldes carismàtics.

L’epicentre del canvi s’ha produït entorn la moguda antiCIM: Banyeres, Sant Jaume, Llorenç... Però també les conseqüències del creixement demogràfic desestructurat carrega les tintes sobre l’efecte migratori, provocant una escorada cap a la dreta a la capital comarcal i canvis, en el sentit contrari, al convulsionant municipi costaner de Calafell i, sobretot, al Consell Comarcal, després de molts anys governat pels mateixos.

El fenomen del canvi és complex donades les circumstàncies i el posicionament dels partits polítics majoritaris respecte a problemes candents com el CIM, l’autovia A2 i la Vegueria Penedès. El panorama no està clar, la gent ja ha posat el crit al cel veient com algun grup polític antiCIM donava el poder d’alguna administració a membres de grups que en són favorables.

Però la societat civil activa reclama dels nous gestors que mirin més enllà i facin front comú perquè aquest territori de pas deixi de ser el calaix de sastre de les metròpolis i comenci a tenir vida pròpia.

La gent està cansada del clientelisme i té les coses clares: demana que els polítics governin des del territori. I, ho faci qui ho faci, haurà de tenir en compte els moviments socials que s’han generat entorn al rebuig al CIM, que dins de les seves reivindicacions, porta el germen d’una nova manera de fer territori: ordenat, coherent, harmònic i autònom, basat en la construcció de la Vegueria Penedès i d’una planificació participada.

Benvinguts els nous gestors del territori i que el seny i la democràcia us acompanyin!


(Article d'en Pau Batlle Solé publicat al Pilar del 3 de vuit de 29 juny)