2012/02/26

Quin Banyeres deixarem als nostres fills?


Article contundent publicat per l'editorial de la revista "El Cérvol" de Banyeres
.


23/02/2012 El lloc on vivim, començant per les cases els carrers, les places, la torre, els arbres (no cal dir l'om) ... i continuant pels camins, els boscos, els camps ... configuren un paisatge que és un PATRIMONI que els nostres avant-passats ens han anat deixant a les generacions de banyerencs i banyerenques que agafen el relleu, any rere any.
En els últims quaranta anys hi ha hagut més CANVIS en el nostre poble que gairebé en els seus mil anys d'història ... Si mirem, per exemple, l'aspecte demogràfic, en aquests darrers anys, hem multiplicat per  cinc els residents al nostre municipi.
El nostre poble no és una illa i ..., és clar, també a altres pobles de dins i fora de la nostra comarca els ha passat el mateix. Pensem, però,  que el fet de DOBLAR la població en un dia (tal com va passar als anys  setanta), és molt dificil i complicat i, després de tants anys, encara es parla de la "integració",  per no dir allo que està tant de moda: la cohesió social.
Avui, tenim altre cop damunt la taula un altre CANVI que afectarà PER SEMPRE MÉS el present i el futur del nostre poble ... Ens referim al CIM que, per als que teniu memòria, va començar fa 10 anys la seva història quan es co mpraven quantitat i quantitat de terrenys ... tot AMAGANT a la gent (des de l'Ajun tament, fins la Generalitat) aquest projecte i les repercussions que tindria, tant les "bones" com les "dolentes".
Fa uns dies, des de la eneralitat, han vingut a explicar-nos COM serà aquest CIM, i ens demanaven la nostra opinió. Bé, els hem d'estar agraïts, però aquests senyors NO es quedaran a viure a Banyeres. Quan hagin acabat de posar els CIMent, se'n tornaran a casa seva i ... ens deixaran "EL MORT" aquí ... per sempre.
La diferència entre els anys setanta i ara, és que en una dictadura no es demanava mai l'opinió dels veïns, i ara sembla que sigui el més normal que es demani i QUE ES TINGUI EN COMPTE ... Per tant és hora de parlar, escoltar, d'estar informats dels aspectes positius i dels negatius ... i decidir.
Sí, ja sabem allò de l'atur. Algú creu de debó que si tinguessim CIM a cada comarca, no ens hauria afectat la CRISI?
Sí, ja sabem que es vol fer un miniCIM. Algú creu de debò que, a la curta o a la llarga, no s'anirà estenent com una taca d'oli?
Sí, ja sabem que es vol fer una entrada i sortida a l'autopista. Algú creu que els terrenys que NO formen part de l'actual CIM, "NO estan afectats"?
Sí, ja sabem que algú dirà "n'hi ha per anys", que "no ho veurem fet". Deuen ser els que passen la "pilota" als que venen darrera nostre ... i que també diuen "ja s'apanyaran".
I a tu? Tant et fa el Banyeres que deixarem als nostres fills?

1 comentari:

Joan Jané ha dit...

Voleu dir que "encara" hi ha gent que pensa que "fer el CIM"... és la solució ?
M'imagino que, si n'hi ha, són els que ens han "deixat" la franja costera de la nostra comarca... plena de CIMent... i ara, "TOCA" fer el mateix a l'interior...
Joan Jané